Zdrowie jest najważniejsze
Mięso z dzika oraz inne dania z dziczyzny rzadko goszczą na naszych stołach. Dziczyzna odeszła bowiem w zapomnienie. Jednak w obecnych czasach, kiedy większość z nas dba o swoją sylwetkę oraz przykłada coraz większą wagę do tego, co znajduje się na naszym talerzu, warto sobie o dziczyźnie przypomnieć.
Dziczyzna to nie tylko popularna kiełbasa z dzika. Dziczyzna to również pyszne oraz zdrowe mięso z jelenia oraz mięso z daniela, czy nawet pasztet z sarny. Mięso ze zwierząt łownych jest dużo zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Ten fakt wynika z tego, że zwierzęta dzikie żyją bez stresu, a ich żywność pozbawiona jest całkowicie chemii, która często dodawana jest do pasz w różnego rodzaju hodowlach.
Wartości odżywcze dziczyzny cechują się niską zawartością tłuszczu oraz najwyższą zawartością żelaza w porównaniu do innych mięs, takich jak drób, wieprzowina czy wołowina. Regularne spożywanie dziczyzny wzbogaca nasz organizm w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jest dla nas bombą witaminową. Mięso z dzika oraz mięso z jelenia charakteryzuje się bowiem trzykrotnie wyższą zawartością witamin takich jak tiaminy oraz ryboflawiny, które są odpowiedzialne za nasz układ nerwowy oraz układ immunologiczny.
Pasztet z sarny to bardzo popularne danie, jeśli w naszym menu gości dziczyzna. Sarnina czyli mięso z sarny, poza wyśmienitym smakiem oraz aromatem, dostarcza do naszego organizmu również wysoką zawartość fosforu, magnezu oraz wapnia. Właśnie dlatego nazywana jest jednym z najzdrowszych mięs, jeśli chodzi o zwierzęta łowne.
Warto jednak pamiętać, że zdrowa i dobra dziczyzna to ta, która pochodzi ze sprawdzonego źródła. Jeśli więc mamy zamiar wprowadzić mięso z dzika do naszego domowego menu bądź zaserwować gościom przepyszny pasztet z sarny – warto zorientować się, gdzie znajdziemy sprawdzone źródło wyrobów z dziczyzny bądź najlepszy sklep. Dziczyzna, którą oferuje każdy sprzedawca jest mięsem przebadanym, co potwierdza pieczęć lekarza weterynarii.
Mięso z dzika kojarzyło się bowiem wielu osobom jedynie z włośnicą, której ryzyko w obecnych czasach zostało zminimalizowane. Mięso z dzika czy mięso z jelenia poddawane jest badaniom, które świadczą o tym, czy mięso z danego zwierzęcia łownego nadaje się do spożycia po wcześniejszej obróbce termicznej.
Patrząc na zalety jakie niesie za sobą dziczyzna, jeśli chodzi o funkcjonowanie naszego organizmu, warto wprowadzić do naszego menu przynajmniej raz w tygodniu mięso z dzika, mięso z jelenia bądź pyszny pasztet z sarny.