Menu
0 Comments

Właściwie jeść i pić wg Hildegardy

Nie jest żadną tajemnicą to, że jesteśmy tym, co wkładamy sobie do ust. Dotyczy to zarówno jedzenia, jak i picia. Za pomocą dobrze zbilansowanej diety możliwe jest przywrócenie organizmowi homeostazy i cieszenie się dobrym zdrowiem. Nie ma żadnej magicznej pigułki ani jednej idealnej diety dla wszystkich, ale przestrzegając kilku zasad, możliwe jest uzyskanie pożądanych efektów. Na uwagę zasługują złote reguły życia według św. Hildegardy. Według niej dusza i ciało są jednością, o którą należy dbać kompleksowo.

Mądrości św. Hildegardy – wprowadź je do swojego życia i ciesz się dobrym zdrowiem

Wiele osób całymi latami zmaga się z przeróżnymi dolegliwościami zdrowotnymi, upatrując pomocy w wielorakich medykamentach i wymyślnych dietach, pełnych restrykcji. Warto zaufać naturze i jej darom, w tym ziołom. Średniowieczna znawczyni medycyny naturalnej, czyli św. Hildegarda z Bingen, przekazała wiele złotych rad, do których warto się zastosować. Według niej sposób żywienia ma ścisły związek ze zdrowiem i samopoczuciem. Źródłem homeostazy w organizmie według mniszki jest właściwie jedzenie i picie, czerpanie energii życiowej z czterech żywiołów świata, zachowywanie równowagi między pracą i odpoczynkiem, dostosowanie się do naturalnego rytmu dobowego (czuwanie i sen), usuwanie na bieżąco toksycznych substancji z organizmu i podtrzymywanie sił duchowych, mając na uwadze cnoty chrześcijańskie.

 

Zgodnie ze spostrzeżeniami św. Hildegardy pożywienie może być ciepłe, zimne, suche lub wilgotne. Każdy z tych produktów oddziałuje na ludzki organizm w konkretny sposób. Mniszka propagowała dietę obfitującą w warzywa, owoce i orkisz. Mile widziane są kasztany jadalne i koper włoski. Nadrzędną zasadą jest spożywanie takiej żywności, która dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników do jego prawidłowego funkcjonowania. Za środek wręcz leczniczy o działaniu rozgrzewającym św. Hildegarda uznawała orkisz – wzmacniający, odżywiający, uszczęśliwiający umysł i duszę oraz ciało. Propagowana przez nią dieta orkiszowa chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, wzmacnia układ odpornościowy.

Jakie jeszcze wartości przekazała św. Hildegarda – złota trójka

Wg Hildegardy nieoceniony zaraz po orkiszu jest koper włoski, który uznawała za remedium na przeróżne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zalecała spożywać go i wypijać pod różnymi postaciami. Podobnie zresztą było z kasztanami jadalnymi. Wszystkie te trzy produkty miały pomóc w zachowaniu zdrowia i uchronieniu się przed rozwojem najróżniejszych chorób.

Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy www.hildegarda.edu.pl

Tagi: , , ,