Zdrowie jest najważniejsze
Święta Hildegarda z Bingen to jedna z najważniejszych i najbarwniejszych postaci europejskiego średniowiecza. Ta przeorysza klasztoru benedyktynek zasłynęła również jako mistyczka, wizjonerka, kompozytorka, ale przede wszystkim – jako znana i ceniona uzdrowicielka, która pozostawiła po sobie wiedzą o ziołach i leczeniu dietą. W obecnych czasach na nowo odkrywamy zapiski świętej Hildegardy z Bingen i interpretujemy je w oparciu o odkrycia najnowszej medycyny i farmacji, a tak zwana „medycyna Hildegardy” wychodzi dzisiaj naprzeciw potrzebom wielu ludzi.
Dzisiaj doskonale wiemy, że to co jemy i pijemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie – zarówno pozytywny, jak i negatywny. To w końcu z jedzenia bierzemy niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i minerały niezbędne do życia. Niewłaściwa dieta znacznie zaburza ich proporcje w organizmie – przyczyniając się tym samym do choroby.
Mimo, że wiele ze wskazań świętej Hildegardy nie znalazło potwierdzenia w późniejszej nauce, wykazała się ona ogromną wiedzą i darem przewidywania, które pozwoliły jej na stworzenie podstaw swego rodzaju dietetyki. Hildegarda wskazywała na długie listy warzyw, owoców i innych produktów, które były zdrowe i polecane do jedzenia, jak również na takie, których należało unikać. Z perspektywy czasu można śmiało powiedzieć, że wiedza świętej wykraczała dalece poza epokę w której żyła.
Hildegarda pozostawiła po sobie ogromną wiedzę dotyczącą ziół. Między innymi w księgach medycznych Causae et curae i Physica. Należy pamiętać, że nie dysponowała ona osiągnięciami dzisiejsze nauki. Aby więc wysnuć swoje wnioski musiała wykazać się doprowadzoną do perfekcji umiejętnością obserwacji i wyciągania wniosków. Wiele przewidywań Hildegardy dotyczących ziół okazało się zadziwiająco prawdziwych. W czym tkwił sekret ziołolecznictwa świętej z Bingen?
Hildegarda bardzo ceniła sobie koper włoski. To warzywo o anyżowym smaku jest w tym momencie w naszym kraju coraz bardziej znane i coraz chętniej kupowane, choć daleko nam pod tym względem do mieszkańców Europy Zachodniej i Południowej. Koper przede wszystkim wykazuje bardzo pozytywny wpływ na procesy trawienia i znajduje się w wielu mieszankach ziołowych. Hildegarda polecała również własną mieszankę. Oprócz kopru znajdowały się w niej również między innymi takie zioła jak: galgant (dobry dla podniesienia i wzmocnienia układu odpornościowego), dyptam (pomocny przy problemach zdrowotnych związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu), jastrzębiec (leczący złą przemianę materii). Zdaniem Mniszki mieszanka wspomaga trawienie i wzmacnia system odpornościowy.
Aby właściwie stosować metodę świętej Hildegardy i zachować zdrowie na długo należy przestrzegać sześć elementów, które wskazywała Mniszka. Są to:
Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św.Hildegardy www.hildegarda.edu.pl