Zdrowie jest najważniejsze
Grecka koniczyna (kozieradka) ma bardzo wiele drogocennych właściwości i co najważniejsze, można ją wykorzystać w wielu dziedzinach. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla tych osób, które chcą nieco bliżej zapoznać się ze zdrowotnymi właściwościami kozieradki.
Kozieradka wykorzystywana jest obecnie nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale również w lecznictwie, dlatego też nie można przejść obok niej obojętnie. Roślina ta uprawiana była już w starożytnym Babilonie i Egipcie. Nasiona w swoim składzie zawierają dużo śluzu i alkaloidów, dlatego też odgrywają one ważną rolę w ziołolecznictwie. To właśnie z tych niesamowitych nasion wykonuje się okłady na trądzik albo specjalne napary dla ozdrowieńców.
Wspomniane powyżej nasiona kozieradki mają bardzo pozytywny wpływ praktycznie na cały układ pokarmowy. Specjalne ekstrakty wodne wykorzystywane są od lat w leczeniu mniejszych lub większych problemów z chorobami wrzodowymi. Nasiona w swoim składzie zawierają polisacharydy, które tworzą ochronną warstwę na błonie śluzowej żołądka i chronią go tym samym przed różnorodnymi czynnikami drażniącymi. Wysuszone nasiona są doskonałym wyborem dla tych osób, które mają problemy z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Mowa tutaj nie tylko o wzdęciach i dyspepsji, ale również o zapaleniu błony śluzowej żołądka i wielu innych chorobach wątroby. Nasiona kozieradki mogą pochwalić się także działaniem przeciwzapalnym i skutecznie hamują wnikanie niebezpiecznych dla naszego organizmu toksyn. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że nasiona wykorzystywane są także w leczeniu różnorodnych pasożytów przewodu pokarmowego.
Nasiona kozieradki skutecznie obniżają stężenie złego cholesterolu, dlatego też warto skorzystać z ich niesamowitego potencjału. Jest to wspaniały preparat, dla tych osób, które chcą zahamować rozwój miażdżycy i wielu groźnych chorób sercowo-naczyniowych. Wodne ekstrakty z nasion i pędów, można z kolei wykorzystać w działaniach przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych. Nasiona kozieradki przypadną do gustu także tym osobom, które na co dzień zmagają się z cukrzycą. Substancje zawarte w tej koniczynie mają bardzo dobry wpływ na całą gospodarkę insulinową.
Święta Hildegarda z Bingen bardzo często korzysta z olbrzymiego potencjału koniczyny greckiej. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim specjalna mieszanka z trzech przypraw na serce. Oprócz kozieradki we wspomnianej mieszance wykorzystuje się również biały pieprz i kmin rzymski, który skutecznie pobudza system nerwowy i rewelacyjnie reguluje trawienie. Mieszanka ta odciąża serce i ma pozytywny wpływ na cały system obronny naszego organizmu. Kluczowym zadaniem mieszanki jest usprawnienie pracy układu krwionośnego oraz poprawienie ukrwienia mięśnia sercowego. Jest to doskonała mieszanka dla tych osób, które chcą zapomnieć o częstych bólach i osłabieniu serca. Z mieszanki ziołowej powinny skorzystać przede wszystkim osoby po zawale serca i osoby, które chcą go uniknąć.
Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy www.hildegarda.edu.pl